© 2018 AD INTERNET LIMITED. ALL RIGHTS RESERVED. 版權所有 不得轉載

《閃耀人生女人心》張天愛系列之5【華人之光】

日期:Mar 13, 2018 9:23 AM

張天愛天生熱愛芭蕾舞,現年58歲的她,更視芭蕾舞為終身事業,4歲開始跳舞,當時已獲舞蹈家王仁曼大讚,及後叫她參加英國皇家芭蕾舞考試。當年只有9歲的張天愛,在五千名考生中突圍而出,成為英國皇家舞蹈學院開院以來第一個亞洲人,院內更為她設立雕像。

 「唔跳舞唔正常」

自言父母對她要求很高的張天愛,陪胞姊跳舞而加入跳舞班,一跳就愛上,她說:「4歲就開始,跟住Miss Wong(王仁曼)就話我幾聰明,啲筋骨又幾鬆,就叫咗我去考。」張天愛憶述當時情況:「嗰時考試一考就考咗七日,第一日就考跳舞。第二日就量度身形、拉筋睇你筋骨軟唔軟。第三日就照X-ray,因為可以預計你將來身形,睇吓你有冇斷過骨,手腳對唔對稱,有冇一邊長。第四日就同你傾偈考英文,問你志向,點解要考呢間學校。」

成功考入英國皇家舞蹈學院,張天愛沒有特別高興,直至王仁曼登報紙公告天下,她才醒覺原來是一件很威的事。事後,張天愛瘋狂愛上芭蕾舞,一跳魂魄就如同去了另一世界,飯可不吃,舞不可不跳,她說:「總之我覺得跳舞就係正常,唔跳舞就唔正常。」

「個人鍾意複雜」

百種舞蹈中,張天愛獨愛芭蕾,她說:「因為佢夠嚴格同仔細,加上難度高,又要聽音樂,又要記步法,又要控制啲muscle好多種,咁我做到,有個滿足感。同埋我諗我個人鍾意複雜,啲動作、音樂要諗,好複雜,個敏銳度好高,古典芭蕾舞有一千樣嘢,我鍾意呀。」

採訪:林妙萍
攝影:郭賢興