© 2018 AD INTERNET LIMITED. ALL RIGHTS RESERVED. 版權所有 不得轉載

《閃耀人生女人心》張天愛系列之4【心存感激】

日期:Mar 10, 2018 11:00 AM

現年58歲的張天愛先後有四段婚姻,最哄動的要數她跟林青霞現任老公邢李㷧的一段情,兩人女兒邢嘉倩(Claudine),今日亦已為媽媽。

「青霞好女人」

張天愛和邢李㷧87年在香港舉行盛大婚禮,被喻為童話婚姻,那年張天愛26歲,但她與邢李㷧的夫妻關係僅維持了幾年,因性格不合分開。邢李㷧之後娶林青霞,而對方亦成為邢嘉倩的繼母。張天愛曾不止一次公開多謝林青霞為她養大女兒,她受訪時曾講過:「林青霞係百分之百嘅好女人,我同佢不存在情敵嗰層關係,佢對我前夫非常好,對我個女都好好。」二十年過去,張天愛依然心存感激:「依家好少聯絡喇,阿女大咗之後,佢有自己家園,自己嘅小朋友。我好多謝青霞,畀咗一個咁溫暖嘅家佢,畀咗兩個妹妹佢,所以,邢李㷧對我嚟講,都係一個福,一個積福,佢有咁好嘅老婆。」

「嘉倩叻過我」

女兒邢嘉倩轉眼已三十歲,現時亦懷有第二胎,張天愛已升格做外婆:「對我嚟講,Claudine係十個小朋友嘅能量,佢可以幫爸爸好多,又管自己嘅學校,好百變,佢一時講地產,一時講買畫,一時講小朋友,一時講廚房買菜,佢好叻㗎。我哋乜都傾,千祈唔好教佢,因為佢叻過我。」
採訪:林妙萍
攝影:郭賢興